Укр
+38 (044) 384 49 34
+38 (050) 900 34 93 +38 (044) 384 49 34

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

Огляд
19.11.18
295

Неможливо не помітити той якісний стрибок, який ми (в масштабах цілої країни) виконали за останні роки в культурі споживання їжі.

Нам вдалося сформувати відповідальність по відношенню до самих себе: захотілося бути щасливими і повними енергіями. Тож не дивно, що вегетаріанство і веганство знайшли такого розмаху - вони якраз про це: певний погляд на світ і турботу про власне здоров'я.

Ми (на цей раз редакція RestOn) задумалися над тим, що буде далі і як можна посилити вже придбане. Роздуми привели нас до Вед і Аюрведе.

Що може викликати певний скепсис... Але ми вивчили питання, поговорили з експертами і прийшли до висновку, що нам є чому повчитися у древніх.

Чому саме, читайте нижче.

Перше, що довелося засвоїти: Веди не дорівнює Аюрведа. Хоча в конкретних проявах відрізнити обидва напрямки важко.

Найбільш просте пояснення: Веди - філософія стародавніх індійських священних текстів, суть якої в усвідомленні людиною свого життєвого шляху, пошуку призначення; Аюрведа - вчення про організм, емоційномий стан і розвиток розуму людини, що виник в ведичній культурі, іншими словами - медицина.

Суть ведичної кухні полягає в усвідомленому приготуванні їжі: кожне блюдо повинне готуватися з правильних продуктів, з чистими думками і порядком на кухні - тільки тоді воно буде корисним і наповненим "прасадом", тобто милістю Бога.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

 

Згідно Аюрведе вищим благом є здоров'я, і ​​воно залежить від індивідуально підібраною системи харчування, відповідно до конституційного типом (дошей), в той час як відхилення від неї може стати причиною багатьох захворювань.

 

"Веди і Аюрведа доповнюють один одного. Веди - напуття людині, яка йде по духовному шляху; Аюрведа - персоналізована система харчування, з урахуванням індивідуальних особливостей людини, його звичок і способу життя, орієнтована на здоров'я.

Так, ми володіємо безсмертною душею, але проживаємо досвід фізичного тіла, тому турбота про нього дуже важлива. Наприклад, Веди забороняють цибулю і часник, як продукти "заземлюючі", однак якщо на вулиці зима і людина схильна до хвороб - з позиції Аюрведи я б рекомендував йому їх їсти.

Аюрведа - перевірена тисячоліттями інструкція до нашого тіла, слідуючи її принципам особисто я собі за мету бачу приготування їжі, яка наділить того, хто її їсть, праной (енергією)", - Олексій, шеф-кухар Центру розвитку людини "Ритми життя".

 

З термінами розібралися. Напевно ви могли задатися питанням: чи пов'язано це все з вегетаріанством або веганство? Відповідь знову ж непроста.

Більшу частину ведичного меню складають рецепти індійської кухні, а включаючи сувору заборону Вед на м'ясо, рибу, яйця, його можна вважати вегетаріанським.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

 

Аюрведа в свою чергу передбачає лактовегетаріанство, допускаючи споживання молочних продуктів і, на відміну від ведичної течії, не накладає вето на м'ясо, рибу і яйця. Вона вчить тому, як зробити так, щоб їжа зберігала максимум енергії і корисних речовин.

Хоча параметр "корисності" застосуємо і щодо Вед теж. Так, в обох напрямках існують поняття "саттвічності", "раджасічності" і "тамасічності" (двох останніх рекомендується уникати).

Саттвічна їжа - найбільш сприятлива, адже вона свежеприготовленная (це властивість зберігається протягом 4-6 годин), без яскраво виражених смаків і запахів. До саттвічних продуктів відносаться фрукти, овочі, зелень, зернові, бобові, горіхи, проростки, насіння, свіже коров'яче молоко, масло гхі.

Раджасічна їжа володіє різкими смаками, запахами, яскравими квітами. Наприклад, майонез, сметана, кетчуп, оцет, консервація та соління.

Тамасічна їжа - це їжа з вичерпаним терміном придатності (вчорашня), заморожені продукти.

Крім цього, в колонку "загальне" можна віднести принципи доброти, використання спецій і поєднання шести смаків. Перше: їжа повинна бути "милостивою", або ж саттвічною їжею; крім того їсти її потрібно в умиротвореному стані духу, і ніяк "на ходу", "під телевізор" або "заїдаючи" стрес і негативні емоції. Друге і третє: повноцінний прийом їжі повинен поєднувати в собі всі шість основних смаків - гіркий, солодкий, кислий, солоний, терпкий, гострий, оскільки будь-який смак по-особливому впливає на організм і психіку людини. Природним регулятором цих самих смаків виступають спеції, вони ж мають потужний цілющий ефект. Однак важливо не перестаратися з ними, інакше результат може бути зворотним. Найбільш поширені в ведичній і аюрведичній кухнях спеції - імбир, гвоздика, куркума, кардамон, перець чорний, червоний, зелений, білий.

Тепер поговоримо про особливості ведичної і аюрведичної традицій приготування і споживання їжі окремо.

Ведична кухня

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

 

Крім описаних вище принципів, їй властиві і такі:

  • принцип прославлення Господа;
  • оскільки їжа присвячується Богу, готувати потрібно її готувати з чистими помислами і в чистій же обстановці. Цікаво, що пробувати блюдо в процесі приготування не прийнято;
  • принцип радості;
  • їжа не тільки насичує, вона приносить насолоду і радість. До речі, в ведичній культурі дуже шанують "солоденьке", а найчастіше саме воно здатне підняти нам настрій. Згідно ведичним уявленням солодощі повинні "застосовуватися" двічі в день - вранці до 10 годин і ввечері перед сном (бажано з гарячим молоком).

 

Аюрведична кухня

Ми вже згадували про ключовому принципі аюрведического харчування - визначенні індивідуальної конституції (доши) і здатність регулювати її прояви на благо власного здоров'я.

Але для початку хочемо розповісти про загальні рекомендації харчування та суміщення продуктів, запропонованих Аюрведой.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

 

Так ось:

  • Випивати натщесерце склянку теплої води, можна з додаванням пари крапель соку лимона або лайма;
  • Основний прийом їжі має припадати на полудень;
  • Після їжі не потрібно вставати з-за столу протягом не менше 5 хвилин;
  • Перерва між прийомами їжі повинен становити не менше 3-х годин, поки попередня їжа не перетравиться;
  • Краще не їсти після заходу Сонця;
  • Їсти повільно, пережовувати ретельно;
  • З'їдати 3/4 від своїх можливостей: 2/4 - їжа, 1/4 - рідина;
  • Їжа повинна бути не дуже холодною і не дуже гарячою;
  • Рідина і їжа: випивайте склянку води перед прийомом їжі для зниження апетиту, трохи води під час їжі поліпшує травлення, а ось пити відразу після їжі (години 1,5 - 2) не варто;
  • Не рекомендується їсти багато смаженого, кислого і солоного, тобто раджачісного;
  • Не можна вживати молоко з іншими продуктами (в тому числі кисломолочними), особливо з тими, які мають кислим (цитрусові) або солоним смаком. Взагалі його краще споживати гарячим і зі спеціями (можна і цукром);
  • Уникайте кислого і солоного перед сном (навіть кефіру);
  • Фрукти (особливо дині) краще вважати як окремий прийом їжі. При цьому кислі фрукти не поєднуються з солодкими;
  • Нагрітий мед "забиває" тонкі канали клітин слизової, створюючи умови для накопичення токсинів;
  • Для кращого засвоєння їжі, збризкуйте перед вживанням обідні страви лимонним соком, вранці або ввечері кислота не найкраще рішення;
  • Кислий смак дає тілу тепло: їжте взимку більше квашеної капусти. Знову ж в обід;
  • Для смаження використовуйте кокосову або соняшникову олію, ні в якому разі оливкова або лляну - вони при нагріванні розкладаються і утворюють шкідливі речовини;
  • Щоб зробити страву більш "милостивою", додайте в процесі трохи тростинного цукру;
  • Намагайтеся не вживати в один присід несумісні один з одним продукти, наприклад, разом їсти хліб, картоплю, рис і овес, змішувати варені або свіжі овочі зі свіжими фруктами.

 

Найцікавіше в Аюрведі ми залишили наостанок, і мова про дошах.

Доши присутній скрізь і пов'язані з природними стихіями: землею, повітрям, вогнем, водою і ефіром (простором). Статура, ставлення до світу, характер визначаються домінуючою в нас дошей, вона ж визначає нашу манеру харчування: те, які продукти потрібно їсти, а будь уникати.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

 

Древньоіндійське вчення називає 3 головних доши: ​​Вата, Пітта і Капха. Кожна з них має індивідуальні властивості. Як і з темпераментом, людиною може бути носієм відразу двох дош, тоді доведеться комбінувати поради відразу для двох категорій.

Ватта, або вітер

Представники цієї доши - худорляві люди, з тонкою сухою шкірою, крізь яку проступають вени і сухожилля, волосся часто в'ються. Представники цієї групи більше за інших схильні до стресів і перемерзання. Травні процеси дуже активні, а й нестабільні теж: для Ватт характерні каруселі від переїдання до недоїдання. Їжа в їхньому раціоні мають бути: кислою, солодкою, солоною, живильною, теплою і маслянистою. З продуктів добре підходять зернові в відварному вигляді (рис, пшениця), горіхи, приготовлені овочі, жирні сорти м'яса і риби (свинина, тунець, лосось, креветки), зігріваючі спеції типу імбиру, гвоздики, куркуми. Уникати: гіркого (чорного чаю і кави, шоколаду), бобових, усіляких галет і сухариків, дріжджового хліба, яблук і груш.

Пітта, або вогонь

Пітта володіють пропорційною і гармонійною статурою, а також вибуховим характером. На виправдання своєї "вогненності" у них спостерігаються червонуватий або жовтий колір обличчя, шовковисте волосся з рудим переливом, розсип родимок на тілі. Правда, спеку люди цього типу переносять погано. Зате їм пощастило з хорошим травленням і апетитом. Їжа Питт повинна бути: сухою, прохолодною, солодкою, гіркою, в'язкою. Людям цього типу Аюрведа рекомендує віддати перевагу зернобобовим, селері, спаржі, цвітній капусті, огіркам, винограду, яблукам, гранату, хурмі, молочним продуктам. М'яса, як підсилювача доши, краще уникати або ж вибирати курятину і індичину. Кращі спеції для Пітт: коріандр, м'ята, кріп, кориця. У раціоні не повинно бути горіхів, імбиру і шафрану.

Капха, або слиз

Належущі до цієї доше часто страждають від повноти, у них дуже повільний обмін речовин. Широка кістка, густі м'які волосся, якась повільність, змішана з тотальним спокоєм і миролюбністю - основні психофізичні характеристики Капхи. До погоди Капхи невибагливі - їм все по плечу. Згідно Аюрведе, цій групі показана: нежирна, несолодка, багата спеціями і клітковиною їжа. Зокрема: соєвий сир, бобові, коричневий рис, основна приправа - імбир. Крім того, потрібно строго обмежити надходження в раціон білого рису і курячого м'яса.

Де ж спробувати ведичну і аюрведичну кухню в Києві?

Вегетаріанське літературне кафе "Імбир"

Основа меню кафе Імбир - принципи ведичної кулінарії. Тут можна спробувати вегетаріанські та веганські рецепти традиційних страв, сироїстівне меню, познайомитися з ведичною кулінарією і дізнатися, що таке "жива" їжа.

Є доставка.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

На фото: Наполеон

 

Must try:

  • Гарбузовий суп з паніром, баклажанами і аспарагусом - 110 грн;
  • Паста з батат з тофу і капустою пак-чой - 158 грн;
  • Наполеон з кремом з кешью і хурми - 108 грн.

 

Адреса: вул. Жилянська, 7

Контакти: (044) 287 61 80; (067) 407 04 94

Кафе "Аюрведа"

Одне з найдавніших вегетаріанських кафе Києва розмістилося в будівлі на вулиці Дмитрівській, по сусідству з ним - студія йоги і аюрведичний магазин. Тут відповідально заявляють: тільки свіжеприготовлена їжа (термін реалізації 4-6 годин) з сезонних продуктів, без використання маргарину, дріжджів, майонезу, цибулі, часнику, оцту і желатину, страви готуються переважно в пароконвектоматі і не розігріваються в СВЧ.

Є доставка.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

На фото: Гарбузові зрази з паніром 
 

Must try:

  • Гарбузові зрази з паніром - 18 грн;
  • Цвітна капуста під горіхово-апельсиновим соусом - 50 грн;
  • Самос яблучний з корицею і родзинками - 20 грн.

 

Адреса: вул. Дмитрівська, 39

Контакти: (068) 880 77 04

Центр розвитку людини "Ритми життя"

Центр фізичного і духовного здоров'я, в якому кожен може знайти собі щось до душі - йога, пілатес, семінари по психології, медитації та трансформаційні гри, чайні церемонії і школа аюрведичної дієтології. Тут же творить аюрведичну кухню шеф-кухар Олексій.

Можна замовляти бізнес-ланчі за спеціальною ціною - 150 грн. Меню щодня різне, тому нижче наводимо орієнтовні позиції.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

На фото: Рис басматі з малом гхі і фалафель 
 

Must try:

  • Суп (гарбузово-бататовий крем-суп на кокосовому молоці) - 60 грн;
  • Основна страва (рис басматі з малом гхі і фалафель) - 80 грн;
  • Десерт (тарт з грушею) - 40 грн.

 

Адреса: вул. Ярославська, 56-А (Поділ, бізнес-центр "Каньйон", 3 поверх)

Контакти: (067) 193 31 31

Вегетаріанське кафе "Укроп"

Назва кафе розшифровується як "українські органічні продукти", адже в меню закладу чільне місце займають пісні страви без м'яса і шкідливих харчових добавок зі свіжих овочів, злаків, бобів, круп і молочних продуктів. Також в Укроп можна знайти велику різноманітність блюд індійської кухні, заснованих на принципах ведичної кулінарії. Серед іншого, хлопці дотримуються принципу, щодо приготування їжі приступати варто тільки в хорошому настрої і з любов'ю, адже почуття і емоції кухаря впливають на смак і користь їжі.

Є магазин продуктів і доставка.

Теорія і практика: ведична і аюрведична кухня

На фото: Сабджі 
 

Must try:

  • Ролл з паніром і шпинатом - 28 грн;
  • Сабджі - 25 грн;
  • Лимонний пиріг - 25 грн.

 

Адреса: вул. Раїси Окіпної, 2 (готель "Турист", 3 поверх)

Контакти: (050) 574 22 33

 

Автор: Христина Ольшанська; Фотографії: власність закладів, Internet
Рейтинг: 0,00
Всього оцінок: 0

Скористуйтесь нашими сервісами

reserv_icon
Безкоштовне бронювання столика в ресторанах Києва
Резерв
reserv_icon
Замовлення банкетних залів в Києві
Замовити
comments powered by Disqus
Знайти заклад:
Для:
Дата:
Час:
Читати далі