Укр
+38 (044) 384 49 34
+38 (050) 900 34 93 +38 (044) 384 49 34

5 країн і 6 міст для гастрономічного відпустки

Огляд
29.07.16
469

Для тих, хто ще не встиг з'їздити у відпустку, а також для тих, хто вже планує наступну, RestOn вирішив підготувати добірку кращих європейських food-destinations для літньої (і не тільки) подорожі.

 

Турин-Модена, Італія

Складно назвати гастрономічну столицю Італії, занадто багато місць могли б підійти під це визначення. Два однозначних лідера в цій боротьбі - Турин і Модена.

Турин - тому що у вересні тут пройде Terra Madre Salone del Gusto, один із найвідоміших світових гастрономічних фестивалів. Крім того, що захід збирає безліч виробників і захоплених гастрономією людей з різних куточків світу, цікава тема Salone del Gusto, яку в цьому році вибрали в якості заголовної, - в 2016 році фестиваль пройде під егідою любові до Землі і збереження її екологічного добробуту.

5 стран и 6 городов для гастрономического отпуска

З традиційно туринського спробуйте: vitello tonnato - тонко нарізану варену телятину, политу ніжним соусом із тунця; аgnolotti - квадратні пельмені, що подаються з різними начинками (м'ясом, шпинатом, рікоттою і ін.) і соусами; risotto al Вarolo - страва з рису (різотто), приготовлене в п'ємонтському вині "Бароло"; вина з виноградників Langhe, Roero і Monferrato (належать до UNESCO World Heritage wine regions) і відпочиньте на одному з озер в окрузі П'ємонту.

А потім беріть авто і, з зупинкою в Мілані, вирушайте в Модену. Модена - батьківщина відомих далеко за межами Італії Парміджано-Реджано і Моденської шинки, тому місцева кухня грунтується на сирі й свинині: zamponi - нашпиговані свинячим фаршем свинячі ніжки; tortellino - свіжа паста з начинкою з птиці, свинячого м'яса, пармезану, Мортаделло, прошутто; crescentino - пончик з начинкою з сиру, салямі або песто.

Інший традиційний продукт Модени - знамените червоне ігристе Lambrusco.

І навіть це не головне в Модені, головне - Osteria Francescana, The World's Best Restaurant 2016. Не знаємо, за скільки часу наперед потрібно бронювати столик, але воно напевно того варто: зухвале експериментальне прочитання традиційної італійської кухні від шефа закладу Massimo Bottura здивувало і порадувало не одного гурмана.

 

Сан-Себастьян, Іспанія

Північне узбережжя Іспанії - це вже рай, а в сукупності з маленькими локальними барами, які пропонують mejillones picantes (пікантні рапани) і тапас з молекулярними кростіні з тріскою і чилі - найкраща в житті відпустка.

5 стран и 6 городов для гастрономического отпуска

Також в Сан-Себастьяні знаходяться відразу два ресторани, які потрапили в список The World's 50 Best Restaurants - на 7-е і 21-е місце: Mugaritz і Arzak.

Mugaritz обожнюють за неймовірні сади і "techno-emotional" іспанську кухню, а Arzak - за стару сімейну історію, винний льох з 100 тис. пляшок і оригінальний підхід: наприклад, одне з фірмових страв ресторану - сібас, поданий на планшеті, на екрані якого включена анімація моря.

 

Бордо, Франція

Ви можете не розбиратися у вині, навіть можете не пити його, але якщо вас попросять назвати один винний регіон, це напевно буде Бордо.

Бордо дійсно відвойовує звання винного центру всіма можливими способами: наприклад, нещодавно тут відкрився La Cité du Vin - комплекс вивчення вина. Виставки, курси, майстер-класи та ворк-шопи, ресторани і бутіки, а також унікальний архітектурний вигляд - це і є La Cité du Vin.

5 стран и 6 городов для гастрономического отпуска

Основні "ресторанні" вулиці міста - Place du Parlement, rue du Pas St-Georges і Place del a Victoire з розсипом недорогих містечок. Замовляти - все, що душа побажає, але традиційне французьке кассуле і морепродукти тут в особливому фаворі.

Найтитулованіший ресторан Бордо - це, мабуть, La Tupina: в кінці кінців в Michelin Guide просто так не потрапляють. Але думки простих відвідувачів на рахунок цього місця в останні роки розділилися: хтось все життя пам'ятатиме вигодувану кукурудзою птицю з Ланди, а кому-то цей же птах дістався жорстким і пересмаженим. Так що, якщо все-таки зважитеся сходити в La Tupina, bonne chance!

 

Салоніки, Греція

На даний момент Греція для українців є одним із найпопулярніших туристичних напрямків, причин тому дві - море і порівняльна доступність в фінансовому плані.

5 стран и 6 городов для гастрономического отпуска

Але не всі знають, що приємним бонусом до природних красот Греції йде ще й кухня - яскрава, насичена й свіжа.

Будете в Салоніках, відвідайте Sempriko. Команда молодих шефів, локальні продукти, низькі ціни і сучасна грецька їжа - що може бути краще? Спробувати рекомендують - а рекомендують журналісти BBC-го Good food magazine, між іншим - spalobrizola (стейк з черевної частини корови, замаринований у виноградному суслі), сардини, загорнуті у виноградне листя, і копчений або смажений сир Кефалотірі.

 

Çeşme, Туреччина

Ну Бодрум, ну Мармарис - чого ми там ще не бачили? Але Çeşme (Чешме) - півострів на Егейському морі на значній відстані від багатолюдних туристичних місць.

Старі мощені вулички, віконниці - дуже нагадує Грецію, поруч з якою межує цей півострів.

5 стран и 6 городов для гастрономического отпуска

International New York Times поставив Çeşme, а разом з ним і ресторан Alancha Alacati, на 14-ту сходинку в своєму рейтингу 52 Places to Goin 2016.

Чому Alancha? Відмінний панорамний вид, адже ресторан розташувався на пагорбі, шеф-кухар Kemal Demirasal - колишній Wind surfing Free style Champion, що перетворився з волі долі в прекрасного self trained шефа, і сама кухня закладу, натхненна відомим скандинавським Noma. Описати страви не вийде, просто зайдіть в Твіттер шефа Кемаля - самі все зрозумієте!

За місцевим колоритом загляньте в Asma Yapragi - маленький сімейний ресторанчик з кращих в окрузі meze. Мезі - набір закусок, які складаються з білого сиру, дині, гострого перцю з волоськими горіхами, йогурту, холодного баклажанового салату, артишоків, долми і м'ясних кульок, може подаватися з вином.

А вино в цьому регіоні дуже навіть, наприклад, той же International New York Times рекомендує з'їздити з екскурсією на виноградники Urlice і Usca.

 

Ось і все, наш короткий путівник підійшов до кінця. Приємних подорожей і яскравих спогадів!

 

При підготовці статті використані матеріали:

BBC Good food magazine July’2016

http://www.theworlds50best.com/

http://www.biancoloto.com/modena/modena.html

 

Автор: Христина Ольшанська

Фото: з мережі Інтернет

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Безкоштовний резерв столика в ресторанах Києва

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Банкетні зали Києва

 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ ОГЛЯДІВ РЕСТОРАННОГО СВІТУ

Рейтинг: 0,00
Всього оцінок: 0

Скористуйтесь нашими сервісами

reserv_icon
Безкоштовне бронювання столика в ресторанах Києва
Резерв
reserv_icon
Замовлення банкетних залів в Києві
Замовити
comments powered by Disqus
Знайти заклад:
Для:
Дата:
Час:
Читати далі